Thursday, October 29, 2009

10 kata - kata kebaikan

1)Jangan sesekali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman

2)Dunia ini umpama lautan yg luas. kita adalah kapal yang belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

3)Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

4)Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.

5)Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

6)Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

7)Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih - buih sabun. Bila - bila masa ia akan pecah.
8)Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

9)Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

10)Kata - kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Tetapi kata - kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.

No comments: